Det koster statskassen uden revisorer

[av_image src=’http://www.2talrevision.dk/wp-content/uploads/2015/08/pung-300×178.jpg’ attachment=’223′ attachment_size=’medium’ align=’left’ animation=’no-animation’ styling=” hover=” link=’post,191′ target=” caption=” font_size=” appearance=” overlay_opacity=’0.4′ overlay_color=’#000000′ overlay_text_color=’#ffffff’][/av_image]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]
Indlæg af: Morten Thornberg
[/av_textblock]

[av_textblock size=” font_color=” color=”]

Af Charlotte Jepsen, administrerende direktør, FSR – danske revisorer

Det koster at vælge revisionen fra. Både for den enkelte virksomhed og for samfundet. Transaktionsomkostningerne bliver højere, fordi fravalg af revision giver dårligere kreditvurdering i banken og dermed dyrere finansiering. Og det koster derfor statskassen provenu, når revisionen fravælges.

Det er den klare konklusion i en analyse fra Copenhagen Economics, som har analyseret, hvad det vil betyde at lempe revisionspligten for de mindre virksomheder. Læs analysen.

Analyseresultaterne bekræftes af en ny survey, som vi har gennemført blandt foreningens medlemmer. Ni ud af 10 revisorer siger, at revisionen af 2014-regnskaberne har medført en korrektion af virksomhedens indberetninger til Skat.
Korrektionerne medfører ændringer i skattebetalingerne på mellem 5.000 kr. og 25.000 kr. – vel at mærke oftest i myndighedernes favør. Den væsentligste årsag til korrektionerne er, at virksomhederne har misforstået reglerne, fordi de er så komplicerede, og der hele tiden kommer nye til. Bundlinjen er kort sagt, at det koster statskassen, når revisionen eller revisor vælges fra. Læs analysen.

Analyserne er gengivet i dagens udgave af Børsen og accentueres af, at Folketinget i den kommende samling skal vurdere, om revisionspligten skal lempes yderligere.

Problemet med manglende skattebetaling vil utvivlsomt blive større de kommende år, også selvom om politikerne ikke løfter grænsen for revisionspligt yderligere. Cirka syv ud af 10 danske selskaber kan i dag vælge revisionen og revisor fra. Hvert 10. danske selskaber har ikke længere end revisor tilknyttet.

Når virksomhederne bruger deres revisor til noget andet end revision, eller når virksomhederne helt fravælger support fra en revisor, så gør de jo brug af den mulighed, som politikerne har givet dem i byrdelempelsens navn. Derfor er det også politikere og myndigheder, der må finde en løsning, som sikrer en ensartet skattebetaling for alle danske virksomheder. Både for statskassens og for de mange, mange ordentlige virksomheders skyld.

Regningen for de seneste ti års politiske budskaber om, at regnskaber er til besvær, og revision er noget bøvl, begynder nu at vise sig på flere fronter.

Måske det var værd for politikerne at se mere positivt og velvilligt på de – heldigvis rigtig mange, ja langt de fleste – virksomheder, som vælger at være solide, gennemsigtige og troværdige. Det ville både gavne statskassen og alle de virksomhedsejere, som har styr på tingene.

Kilde: DebatUgens kommentar, 28. august 2015. FSR – danske revisorer
[/av_textblock]